El passat diumenge 8 d’abril es complien just 40 dies de l’agressió al nostre company Ivan Soler, qui va ser víctima de la brutalitat policial quan es disposava a penjar un cartell a l’estació de trens d’Ontinyent d’un dels concerts que organitzem l’Assemblea de Joves Meruts. En aquell concert, celebrat tan sols uns dies després, denunciàrem públicament l’agressió i donàrem tot el nostre suport a Ivan amb la lectura d’un manifest i el repartiment d’un comunicat a tots els assistents, que els dies següents difonguérem per Internet. Ara, després de més d’un mes de l’agressió, després d’observar a mena de quarantena les diverses reaccions a la notícia, després d’estudiar els fets “en gelat”, continuem dubtant molt que l’agressió fóra un fet casual o aïllat i seguim pensant que es tractà d’un acte premeditat, tant per les raons de l’agressió, com per les formes i el context en què es produí. Aquesta és la raó principal per la qual ara volem reiterar el nostre recolzament a Ivan i reafirmar-nos en la condemna a tota violència exercida per part de qualsevol autoritat.

Ivan fou brutalment apallissat a plena llum del dia per dos agents de la policia nacional, mentre l’agent de paisà que prèviament l’havia retingut contemplava l’escena. Com ja explicàrem, els agents s’afanyaren a denunciar Ivan per desobediència a l’autoritat, resistència a l’autoritat i atemptat contra l’autoritat; segons ells, Ivan els hauria fet fuga des del centre urbà d’Ontinyent fins a l’estació de trens, on els hauria agredit. Aquestes acusacions no es sostenen, ens resulten totalment inversemblants −tant per la dificultat i distància de la hipotètica fuga com pel caràcter gens violent d’Ivan−, i creiem que no responen sinó a l’estratègia dels agents per tal de cobrir-se les esquenes, sobretot després d’adonar-se’n que un grup d’alumnes de l’IES l’Estació, entre d’altres testimonis, presenciaven l’escena des de lluny i la registraven en vídeo. Ivan però, després d’haver passat unes quantes hores detingut en la comissaria d’Ontinyent, tingué el coratge de denunciar els agents i ara s’enfronta a un judici i a possibles penes de presó.

Portant el nostre anàlisi més enllà de l’agressió a Ivan i estudiant el context en què ocorregueren els fets, molt pròxims a les brutals càrregues i detencions indiscriminades contra estudiants a València, a la pallissa als tres joves que tornaven cap a casa després de la manifestació del dia 22 de febrer o a la retenció dels dos membres de Ca Revolta després de la protesta durant la mascletà del dia 13 de març, voldríem no pensar que ens trobem immersos en un procés repressiu, de violència i autoritarisme creixent. Voldríem no pensar que Ivan fou víctima de la brutal agressió per haver sigut una de les persones més actives i significades de l’Assemblea del 15M a Ontinyent; voldríem no pensar que fou apallissat per pertànyer a una assemblea de joves com és la nostra. La realitat però és que cada vegada es fa més patent l’intent de les autoritats per instaurar la cultura de la por i criminalitzar les protestes i el moviments socials al nostre país. Ho veiérem fa unes setmanes a València i ho hem tornat a veure en la vaga del passat dia 29 de març, quan en aquest cas a Barcelona trobem de nou detencions indiscriminades i, el que és més greu, vaguistes empresonats sense judici i manifestants greument ferits per les pilotes de goma dels mossos d’esquadra. Allà vaja tot el nostre recolzament a Ismael, Daniel i Javier, els quals continuen a hores d’ara en presó preventiva, i a Angelo Cilia, qui ha perdut la visió en un ull a causa d’una pilotada.

Amb aquest comunicat volem fer valdre el nostre dret a la llibertat d’expressió i expressar el nostre punt de vista sobre aquest tipus d’actuacions per part de les autoritats. És per això que l’Assemblea de Joves Meruts manifestem:

  • La nostra solidaritat amb Ivan Soler i amb tots els qui han estat recentment denunciats, detinguts o empresonats indiscriminadament o de forma premeditada al llarg de les últimes setmanes en successos com els de l’Institut Lluís Vives, les intifalles i la resta de manifestacions contra les retallades i la reforma laboral, així com en la vaga del 29M.

  • La nostra condemna i total repulsa als abusos policíacs i als actes de violència, repressió i brutalitat perpetrats per qualsevol autoritat.

  • Que lamentem la poca implicació dels grups polítics i actors socials en la condemna dels fets, doncs semblen haver ignorat la gravetat d’aquests. Considerem que, sobretot en el cas d’Ivan, l’actuació dels polítics locals ha estat negligent doncs han obviat la magnitud dels abusos i han incomplit el seu deure de vetlar per la convivència pacífica de la ciutadania i la protecció dels drets i llibertats dels ciutadans. Només el grup Compromís ha expressat una tímida condemna a l’agressió i ha demanat que s’investiguen els fets.

  • Que exigirem tantes vegades com calga que es depuren responsabilitats, tant en el cas d’Ivan com en la resta de casos d’aquest tipus oberts a nivell estatal, perquè els actes violents no resten impunes i tota la ciutadania puga gaudir del seus drets i llibertats més elementals sense ser amenaçada, reprimida o agredida per ningú.

Postdata: Pocs minuts després de publicar aquest comunicat ens hem assabentat de la mort d’Iñigo Cabacas, un jove que es trobava en coma des del dijous passat després que rebera una pilotada de goma en el cap pels dispars de l’ertzaintza durant les dures càrregues després d’un partit de futbol a Bilbao. Una vegada més reiterem la nostra condemna a la brutalitat policial.

La nostra arma serà la paraula! Cap agressió sense resposta!

Vídeo on Ivan explica els fets

Testimòni de la brutalitat policial from anmorsigol on Vimeo.

Vídeo de l’agressió

Primer comunicat de l’Assemblea de Joves Meruts

L’agressió a la premsa:

http://www.vilaweb.cat/noticia/3990807/20120301/denuncien-agressio-policiaca-ontinyent.html

http://tvdigitalontinyent.com/general/supuesta-agresion-policial-a-un-joven-en-ontinyent/

http://www.vilaweb.cat/noticia/3991693/20120304/em-posar-genoll-lesquena-em-pegar-puntellons-costelles.html

Reaccions:

http://www.vilaweb.cat/noticia/3991696/20120304/ivan-persones-treballadores-voluntarioses-conec.html

http://www.vilaweb.cat/noticia/3995110/20120315/compromis-demana-sinvestigue-denuncia-lagressio-policiaca-ontinyent.html

http://tvdigitalontinyent.com/politica/compromis-demana-explicacions-per-la-agressio-policial-a-ontinyent/