L’Ateneu popular Ca la Mera comunica que tanca les portes de la seu del carrer Joan Belda Pastor al barri de Sant Rafel d’Ontinyent i busca un nou espai. Han estat 7 anys en què hem gaudit de moltes activitats en aquest ateneu alternatiu, on la cultura i l’esperit crític han estat inspiració i guia. Un espai de creació de sinergies entre diferents col·lectius, persones i projectes, que han fet evolucionar l’Ateneu i ens han enriquit les unes a les altres.

Nascut de l’embrió de l’Assemblea de Joves Meruts i de Merudes, a l’Ateneu hi ha hagut moltes iniciatives. S’ha donat vida a diferents edicions de la Comparsa Alternativa, que des dels marges han gaudit de les festes des d’una perspectiva menys consumista i assequible. Ha sigut lloc de creació de les últimes edicions del Meruts Festival i de les primeres del Festival Diània, que han dut el nom d’Ontinyent més enllà de la comarca i del país. S’han obert les portes a un fum de col·lectius, com ara la Plataforma Bou sense corda, la Muixeranga de la Vall d’Albaida, la Colla Ecologista l’Arrel, la Xarxa de Consum, Acció Cultural del País Valencià, la Plataforma feminista, 3Social Teatre de l’Oprimit, Ràdio Aktiva, entre molts altres col·lectius de base. Aprofitem per agrair-los a tots la confiança en l’espai i en la gent que l’habitava.

Xarrades, debats, presentacions de llibres o de lluites socials i cine-fòrums han servit per al gaudi i la reflexió crítica i alternativa en la nostra societat, com ara la Universitat d’Estiu. Exposicions, tallers, cursos ens han donat l’oportunitat de formar-nos i aprendre. Concerts, teatre o cinema han bastit una oferta cultural sempre des de l’autogestió i el suport mutu.

Amb l’arribada de la pandèmia vivim moments difícils. Tot el que féiem a l’Ateneu suposava contacte humà, convivència, compartir, que és l’essència de les nostres activitats. La supervivència de l’espai ha estat en perill. I moltes persones han respost aportant una quota per mantenir-lo. Ens ha donat molta força veure’n la resposta. 

Ara el propietari ha venut el local i hem de deixar-lo, però seguim amb el projecte perquè creiem que és una iniciativa viva. Volem que estiga obert a qui ho necessite.

Tenim algun espai provisional però encara no definitiu. Tractarem de buscar-ne altres o consolidar el que disposem, que serà diferent, perquè tot canvia, evoluciona i es transforma. Obrirem quan la situació ens ho permeta. 

Alhora, el grup està obert a tota persona que vulga implicar-se i participar amb nous projectes i iniciatives. Aprofitarem per a reflexionar sobre com donar continuïtat a l’Ateneu Ca la Mera, amb el caliu que queda d’aquest projecte necessari al nostre poble.

Per totes les vivències compartides, per les lluites viscudes, per les victòries i per les derrotes.

Per una Mera activa, compromesa i crítica!!!

Per molts anys l’Ateneu Popular Ca la Mera!

Ontinyent, febrer de 2021